Szolgáltatások

Fogkő eltávolítás

Étkezések után a fogakra lerakódik egy vékony plakkréteg (lepedék), mely a nyálban feloldott étel egy része. A lerakódott plakkban a baktériumok elszaporodnak. A plakk idővel egyre keményebbé válik, ez a fogkő.

A fogkő fogkefével már nem távolítható el, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz. Ennek következtében a fogíny visszahúzódik, a csont elkezd pusztulni.

A fogkő ott képződik, ahol sok nyál található, a felső  hátsó fogak külső oldalán, illetve az alsó metsző fogak belső felszínén.

Rendelőnkben ultrahangos fogkő eltávolítást végzünk professzionális polírozással, mely fájdalommentes beavatkozás.

 

Fogékszer

Általában strassz kő, melyet ragasztásos technikával rögzítünk a fogfelszín sérülése nélkül. Változatos méret, kialakítás jellemző rá. Fontos, hogy aki fogékszert visel, különösen ügyeljen szájhigiéniájára. A fogékszer cserélhető, más színű vagy formájú darabra. A csere orvosi szakértelmet igényel.

 

Fogszínű, esztétikus tömések

A tömőanyagok összetétele, tulajdonságai napról napra fejlődnek, tökéletesednek. A fogszínű tömések modern kompozit anyagokból állnak. Környezetükhöz tökéletesen alkalmazkodnak, hisz többféle színben készülnek. A tömések rendkívül időállóak, mivel a tömőanyag és a fog anyaga kémiailag összeköt.

Rendelőmben csak fogszínű töméseket készítek.

 

Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fog belsejében erős fájdalommal járó gyulladás alakult ki, vagy már magától elhalt a fog.

A leggyakrabban akkor gyullad be a fog, ha olyan mély a szuvasodás, hogy a gyökércsatorna is befertőződik. Ilyen esetben hidegérzékenységet jelezve begyullad, vagy elhal a fog, fájdalom és meleg érzékenység maradhat vissza.

A gyulladás kapcsán felszaporodnak a baktériumok és a szöveti bomlástermék a gyökércsatornában. Ezeket mielőbb el kell távolítani. Ezt a beavatkozást csakúgy, mint minden mást, el lehet végezni úgy, hogy ne fájjon. Ha a páciens erős fájdalommal érkezik, ez a gyökérkezelés előtti gyógyszeres kezeléssel csökkenthető. A beavatkozást megelőzően érzéstelenítő szert használunk. A kezelt fogat – akár többször is – fertőtlenítő gyógyszerrel zárjuk le, hogy zavartalan legyen a gyógyulás.

 

Fogfehérítés

Belső fogfehérítés vagy gyökérkezelt fogak fehérítési módszere:

Angol elnevezése „walking bleach” mivel az elhalt fog belsejébe teszem a fehérítő anyagot, a szájüregtől elzárva. Ezt a zselét 3-5 naponta cserélem, a kívánt szín eléréséig.

Rendelői fogfehérítés megelőzi egy ultrahangos fogkőeltávolítás/polírozással. 

A nagy koncentrációjú oxidálószer (hidrogén – peroxid 35-37%) az ínnyel, nyelvvel, ajakkal, nyálkahártyával érintkezve károsíthatják azokat, ezért a fehérítő kezelés minden esetben izolálásban történik. Ezt követően felvisszük a fog külső felszínére a fehérítő gélt, majd kék fényt kibocsátó polimerizációs lámpával világítjuk meg kb. 20 percig, ezáltal fokozódik a fehérítő hatás. A megvilágítást követően eltávolítjuk a zselét a fogfelszínről, lemossuk és megszárítjuk fogait. Ha nem megfelelő az eredmény, akkor megismételjük (maximum még kétszer), amíg el nem érjük a kívánt fogszínt.
Néhány esetben fogai fokozott hőérzékenységét tapasztalhatja a fehérítés alatt, ez azonban csak átmeneti jelenség. Ez a hőérzékenység a kezelés befejezése után néhány napon belül megszűnik.

Otthoni fogfehérítés a rendelőben kezdődik, ugyanis egy gondos fogászati állapotfelmérés, fogkőeltávolítás/polírozás előzi meg, hiszen szuvas fogak és gyulladt íny esetében nem alkalmazható.

A fehérítő gélt egy speciális sínbe kell tölteni és éjszaka kell használni alvás közben. A reggeli fogmosással mind a fogait, mind a fogfehérítő sínt tisztítani kell. A kezelés ajánlott időtartama 3-7 nap. Utána legalább 3 napig ne fogyasszon fogat színező ételeket.

A fogfehérítés eredménye akár évekig is tarthat. Tartóssága nem a módszertől függ, hanem az életmódtól. Félévente megismételhető a kezelés.

 

Esztétikus kerámia koronák

Koronáról akkor beszélünk, ha egy fogra vagy implantátumra olyan pótlás készül, amely teljesen beborítja a fog koronáját. Ideális megoldás abban az esetben, ha a fog eltört, szuvasodás következtében nagyobb foganyag veszteség történt, vagy nagy fogtömés cseréje szükséges.

A megfelelő előkészítés után (csiszolás) speciális ragasztóanyaggal a koronacsonkra ragasztjuk a koronát, mely színében megegyezik az eredeti vagy szomszédos fogakéval.

 

Fémkerámia híd

A fogászati híd két fogászati korona közé épül be, így a felhelyezés után pótolja a hiányzó fogat, fogakat. A hidat tehát két korona tartja a helyén. Így egy vagy több fogat is helyettesíthetünk.

A fémkerámia koronák és hidak váza nagy teherbírású, speciális ötvözetből készül, erre kerül a fémet elfedő, a fogkörnyezettel megegyező színű kerámia borítás.

 

Fémmentes pótlások

–                    préskerámia: olyan pótlás, amellyel kimagasló egyéni esztétikai hatás érhető el. Nem allergizál, mivel fémmentes. Visszadja a természetes hatást.

–                    zirkon hidak és koronák (CAD/CAM): a gipszminta digitalizálása után, számítógépen kerül tervezésre a hídváz. Egy speciális marógép egy tömbből marja ki a vázat. Erre a porcelán leplezés kézi mintázással kerül rá, egyénre szabottan

–                    héj kerámiák: a fogorvos a fog külső zománc rétegéből egy vékony réteget csiszol le, ahová a fogtechnikus által készített porcelán héj kerül felragasztásra. Alkalmazására akkor kerül sor, mikor nem megfelelő a saját fogszín, a saját fog alakja vagy helyzete

–                    - inlay: ha a fogszuvasodás már olyan mértékű, hogy tömőanyaggal kockázatos helyreállítani, lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti az inlay-t (ragasztott tömést/betétet) amit ezután a rendelőben ragasztunk be.

–                    - inlay híd: igen hatásos megoldás 1 vagy 2 fog pótlására ez az eljárás. Kevesebb foganyag feláldozásával jár, nem kell körbecsiszolni a hiánnyal szomszédos fogakat, csak egy-egy kis mélyedést kialakítani azok felszínén. Ide ragasztjuk be a fémmentes üvegszállal megerősített, a hagyományos hidaknál jóval esztétikusabb Gradia vagy Belle Glass anyagokból készült hidakat. A fogtechnikus készíti az inlay hidat, ami pótolja a hiányt és két kis fülszerű nyúlvánnyal illeszkedik a szomszédos fogak fent említett mélyedéseibe. A fémmentes pótlás tökéletesen esztétikus.

 

Kivehető pótlások

Ha a páciensnek van még saját meglévő foga, akkor részleges kivehető pótlás készíthető. Régebben ezt műanyagból készítették, de mindez már elavult technika, mivel ártalmas lehet a fogakra és a fogágyra is. Napjainkban a saját fogak bevonásával, különböző elhorgonyzási módszerekkel tartjuk helyben a részleges pótlásokat.

Amennyiben saját foggal már nem rendelkezik a páciens, akkor teljes kivehető fogsort - ismert nevén protézist - készítünk.

 

Foghúzás

Gyakori eset, hogy a páciensek által már reménytelennek ítélt húzásra váró fog még megmenthető, visszaállítható a fog eredeti funkciója. Akár esztétikus töméssel, betéttel, kompozit héjjal, koronával, csapos felépítéssel, stb. Ezt orvosaink sokéves szakmai tapasztalata, hozzáértése garantálja.

Természetesen előfordul, hogy a fog eltávolítása elkerülhetetlen. Például kiterjedt gyulladásokkal, vagy fájdalmakkal járó betegségek során, letört, meggyengült fogaknál, amelyek további fogpótlás céljára már nem használhatóak. A modern érzéstelenítő szérumok, a fejlett orvosi technika lehetővé teszi a fájdalommentes foghúzást - ez mind a páciens, mind a fogorvos elemi érdeke.